Konsepter

 Kvalitetskonseptene er grunnsteinen i Prima Brands. Vi utvikler og setter søkelys på at dyrene som kommer fra VÅRE bønder skal ha stabil høy kvalitet. Den høye kvaliteten følges opp helt fra bonden, via produksjonen og ut til forbruker. Forbruker vil oppleve dette gjennom PRIMA spisekvalitet.

Jæren Smak Storfe

Jæren Smak storfe er et kvalitetskonsept hvor vi har egne sertifiserte bønder som leverer inn dyr via Prima Slakt. Det stilles krav til alder, slaktevekt, kvalitetsklasse, fettklasse og maks transporttid fra gården til slakteri. Disse kravene settes for å oppnå dyr med jevn og stabil kvalitet. 

Prima har vært leverandør av biffer under kvalitetsstempelet Jæren Smak til Jacobs Utvalgte siden 2009. Dette er en serie med indrefilet, entrecote, ytrefilet og mørbrad. Du får smakfullt kjøtt – takket være et unikt samarbeid mellom dedikerte kjøttprodusenter, fôrleverandører og kokkefaglige miljøer. Resultatet blir både mørt og smaksrikt.

Jæren Smak Gris

Jæren Smak er et kvalitetskonsept på svin. Jæren Smak ble opprettet i 2002 med formål om å øke spisekvalitet på svin i Norge. Sammen med kokkeeliten fra Gastronomisk Institutt (den gang), startet jobben med å utvikle en gris som var jevnt større og mer marmorert. Vi så på hvilket fôr grisen spiste og hvordan den vokste. I tillegg ga vi den ekstra omsorg, og sørget for at den ikke ble stresset før slakting ved å spille Thomas Dybdahls egenkomponerte låt. Vi smakte sammen med kokkene, og tok hensyn til tilbakemeldingene vi fikk. Dette resulterte i en større og mer marmorert gris, som hadde bedre spisekvalitet. 

Jacobs Utvalgte pølser, bacon og pålegg er laget av råvaren Jæren Smak gris. Sammen har vi laget et «pølse-eventyret», med et bredt spekter av gourmetpølser som skaper matglede rundt i de norske hjem.

I en årrekke har Prima levert ribbe av Jæren Smak til Meny. Det som kjennetegner Jæren Smak ribbene er god marmorering og et naturlig fettlag. Jæren Smak ribben fra PRIMA er klassifisert som Matskatt fra Rogaland av Meny-lauget, og har vunnet flere priser (Årets ribbe 2019, TV 2 Hjelper deg, Årets kjøtt, Det norske måltid 2016).

Frilandsgris

Ideen og formålet med Frilandsgris stammer fra det engelske begrepet «Free-rage» (frittgående). Det betyr at grisen lett skal kunne bevege seg fritt rundt på den måten som føles naturlig for grisen. Dette gir grisen økt velvære og tilfredshet. Når grisen har det godt, skaper det en bedre spisekvalitet. I 2019 startet konseptet i Rogaland med utegris/frilandsgris på Bjulang Gård i Lund kommune, hos bonden Andreas.

I samarbeid med Meny ble Frilandsribbe første gang lansert julen 2019, med et eksklusivt salg på 4,6 tonn ribber til 20 utvalgte butikker. I 2020 var volumet 17,8 tonn. Vi jobber kontinuerlig med utvikling av Frilandsgris som et prosjekt for fremtiden.

Jæren Smak Lam

Jæren Smak konseptet på lam startet i 2010. Første gang Jæren Smak lam ble testet var under Gladmat festivalen i 2010 i samarbeid med Gordon Ramsay. Han ønsket opprinnelig lam fra Wales. Da dette ikke kunne la seg gjøre fikk han «Kystlam» fra Rogaland til sin opptreden under festivalen. Tilbakemeldingene fra Gordan Ramsay var suverene. Han mente kvaliteten var på høyde, og kanskje enda bedre enn lam fra Wales.

Jæren Smak lam har siden 2014 blitt solgt til Menys ferskvarepunkt, og råvarer fra Jæren Smak lam  inngår i Jacobs Utvalgte pinnekjøtt og fenalår.

Jæren Smak lam kommer fra Prima Slakts egne produsenter som er utvalgte, og historisk leverer mye lam av gjennomsnittlig høy klasse. Jæren Smak lam «grovsorteres» ute hos bonden, og utvalget stemples videre med Jæren Smak etter slakting. Ytterligere foregår det kvalitetssjekk og sortering på skjærelinjene i produksjonen. Lammene er sortert ut fra alder, vekt, kjøttfylde og klasse. Riktig kombinasjon blir til Jæren Smak lam.

Fjellam fra Ryfylke

Konseptet Fjellam fra Ryfylke er utviklet av produsenter fra Ryfylke med sterkt ønske om å produsere kvalitetslam med klare kvalitetskrav, kun med bruk av et av Norges frodigste og rikeste beiteområder. Et fjellbeite er kun for de friskeste lammene som er skikket til dette. Alle som får muligheten til å beite er allerede lam med stort kvalitetspotensiale. Lammene går på fjellbeite over 500 m.o.h i snøgrensen, og vil hele tiden ha tilgang til friskt næringsrikt gress, vier og urter. Dyrene får ikke annet enn det som naturen gir dem tilgang til. De store fjellbeitene i Ryfylke har lang tradisjon for å være enormt næringsrike.

Produsentene har gjennom en årrekke definert en egen kvalitetsstandard på Fjellam, som er basert på klare kriterier på alder, vekt, kjøttfylde og fettmengde. Bøndene får økonomisk kompensasjon for å levere premium kvalitet.