Et annerledes grisehus

I et stort og annerledes grisehus på Varhaug skal det i disse dager flytte inn 660 gris fordelt på 3 avdelinger. Her er det høyt under taket, fri tilgang til terrasse og moderne fôringsstasjoner. God plass får de også, hele 2,8 kvm per gris.

Bonden og bygget
Bonde Erik Hobberstad og Prima Slakt har sammen planlagt hvordan bygget skulle utformes og at bruksområdene bonden hadde fra tidligere ble brukt på en bærekraftig måte.

– Vi hadde bygget tilgjengelig etter minkdriften ble lagt ned for noen år siden, så på denne måten får vi brukt bygget til å fortsette med husdyr, sier bonde Erik Hobberstad. 

Hobberstad har hatt gris tidligere i et mer tradisjonelt grisehus, men i mindre skala. Ved å bruke et eksisterende hus blir det en betydelig mindre investering for bonden enn om det skulle bygges nytt. 

Det er viktig å dele tidligere erfaringer og prøve nye fremtidsrettede løsninger med fokus på gode forhold for dyrene og bonden. Huset er et resultat av tett samarbeid mellom bonde og Prima Slakt. Det har lenge vært et ønske fra Prima om å teste denne type grisehus og se hvordan grisene trives.

– Dette er «et moderne grishus med terrasse», de slipper unna regnet og kan være her hele året på grunn av taket, sier Leidulf Sigmundstad, Tilførselsleder gris i Prima Slakt. 

Mer plass og større frihet
Prima Brands og Prima Slakt kaller konseptet for «Prima trivsel gris», en gris som har mer plass og større frihet til å bevege seg rundt, og selv velge om den vil være inne eller ute på terrassen.

– Dette konseptet øker velferd og trivsel for grisen. Vi ønsker å tilby kunden et produkt der vi setter store krav til trivselen. Dette gjør vi gjennom å øke arealet, bruke dypstrø med utstrakt bruk av halm, tilgang til et utendørs areal, spesialtilpasset kraftfor samt at vi ønsker å teste ut forskjellige raser, sier Sigmundstad.

På Jæren er det mye vær og tett mellom gårdsbrukene med gris. Dette gjør det utfordrende med gris ute. I det nye grisehuset har dyrene tak som dekker for regn og snø, de får god plass, terrasseområde ute og luftige lokaler inne. Det er montert dusjer i taket både inne og ute for å gi en svalende effekt på de varme dagene.

Trivsel og kvalitet
Det Prima Brands og Prima Slakt ønsker å oppnå er økt spisekvalitet og spiseopplevelse, kombinert med økt trivsel for grisen. Grisene som skal bo her får mer plass til å bevege seg enn i tradisjonelle grisehus, det gjør at de får mer muskler. Med spesialfôr og nøye oppfølging håper vi å gi kundene et eksklusivt produkt. 

– I dette konseptet har vi ikke like stort søkelys på høy tilvekst som i tradisjonell drift, vi ønsker en gris der fokuset er trivsel og bevegelse, gjennom det ønsker vi å oppnå en bedre kjøttkvalitet, sier Sigmundstad. 

De moderne fôringsstasjonene tildeler mat basert på vekt, slik at hver gris får riktig mengde og ro til å spise.

– Det er utviklet en ny type fôr til disse trivselsgrisene, som vi kaller FK Prima trivsel fôr. Det består av enda mer norske råvarer, og av bedre kvalitet enn i annet fôr. Grisene blir veid på vei inn til maten og blir tildelt mat basert på vekt, og de får matro, sier Sigmundstad. 

Grisene hos Erik Hobberstad vil bli større og veisystemet vil sørge for jevne vekter til slakt. Det vil være søkelys på fravær av stress når grisene skal fra gården til slakteriet, inntransporten fra Hobberstad til slakteriet er under 2 timer.

Bonden ser frem til å ta imot dyrene og se hvordan de trives her. Vi skal besøke grisene om noen uker når de har blitt husvarme, så følg med i våre sosiale medier for oppdatering på prosjektet.