Jæren Smak lam

Høsten og lammesesongen er her for fullt. Jæren Smak lammene har vært ute på beite i det jærske landskap hele sommeren. Lammene som går langs kysten kommer først, før lam fra heia blir klare. Nå er Jæren Smak lammene i butikk.

lam som ser mot kamera, med havet i bakgrunnen

 

Under Gladmat-festivalen i 2010 testet Gordon Ramsay lam fra Jæren Smak, og han ble imponert over kvaliteten. Siden 2014 har Prima Brands solgt Jæren Smak lam til MENY sitt ferskvarepunkt, og det inngår også i Jacobs Utvalgte pinnekjøtt og fenalår.

Til Meny selges hele lam, som butikkene selv stykker opp i ferskvarepunktet. Slik bevares håndverket og tradisjonen med ferske sesonglam i butikk. 

Glenn Nodland er bonde og produsent av lam til Jæren Smak, som han har vært i mange år. Han bor langs kysten litt sør for Egersund og har lammene sine på beite der.

Det er høye krav til hva som stemples som Jæren Smak.

Lammene kommer fra Prima Slakt sine egne produsenter på Jæren. De som oppnår kravene til alder, vekt, kjøttfylde og klasse kvalitets-stemples som Jæren Smak. Da er du garantert god smak og kvalitet.

Alle produsentene våre er utvalgte og har historisk levert mye lam med gjennomsnittlig høy klasse. Ved slakt og skjærelinjen sorteres og kvalitetssjekkes det godt. Det sikrer prima kvalitet for deg som forbruker.

– Jæren Smak lam fra kysten på Jæren har en mildere og litt salt smak, siden det spiser tang og vekster fra kyststripa hele beiteperioden. Lammene fra fjellet har en dypere rødfarge og flott marmorering, og leveres litt senere i sesongen, sier Truls Waaktaar Schøne, kokk og medlem av MENY-Lauget.

Lammene som ikke går på beite har lysere kjøtt, og jo eldre lammet er jo sterkere smak har det. Næringsrikt gress, urter og friske planter er favorittene til lammene som er på beite, og det er med på å gi kjøttet den gode smaken.

Prima Slakt har tett samarbeid og dialog med sine 200 lam-produsenter, for å sikre at de har det de trenger. En egen tilsynsleder for småfe er rundt hos produsentene for oppfølging og veiledning. Prima Slakt betaler produsentene ekstra for den gode kvaliteten, med et Jæren Smak-tillegg.